Van Gendthallen – het verhaal
Datum: 27 augustus 2020De monumentale Van Gendthallen moeten het historische middelpunt worden van Oostenburg. Maar het had niet veel gescheeld of de hallen hadden er helemaal niet meer gestaan. Zo evolueerden ze van bijna gesloopt naar karakterbepalend. Niet alleen wordt de geschiedenis gewaarborgd door het behoud van de hallen, het moet een rustpunt worden in de drukke stad.
Gered door een buurtbewoner
Een blok hoogbouw was het geworden als een buurtbewoner zich niet had ingezet om van de Van Gendthallen een rijksmonument te maken. Bijna honderd jaar lang werden in de hallen innovatieve machines en geavanceerde locomotieven gebouwd. Eduard Zanen, drijvende kracht achter de renovatie en transformatie van de Van Gendthallen, wil dat de hallen, met deze geschiedenis in gedachte, een thuishaven worden voor kunstenaars, ondernemers, technologische startups en pioniers.
Renovatie door specialisten
‘Zo hebben we gekozen voor een smid die het geduld heeft om op het kleinste detailniveau de ramen aan de pakken’. Zanen heeft met de grootste zorg een team samengesteld die het industriële erfgoed volledig tot haar recht moet laten komen.
Organisch geheel met de omgeving
De hallen moeten één worden met de omgeving. ‘Een oase van rust in de drukke stad’, aldus Zanen, hij kan het niet laten te dagdromen over de toekomst. ‘Dat je aan de waterkant een kopje koffie drinkt en dan dwars door het gebouw de buurt in kan lopen’.