Werkspoorhal
Verkocht!Oostenburg is altijd een plek van Grote Ideeën geweest. Kijk maar naar de Werkspoorhal. Ooit een kathedraal van de industrie, straks de plek waar de Oostenburgers elkaar ontmoeten en waar uw vrienden en familie de tijd van hun leven zullen hebben als u hen meeneemt naar deze bijzondere locatie met zijn rijke verleden.
Wat kunt u allemaal verwachten? Een bruisende mix van horeca en detailhandel. Koffiehuizen, cafés, restaurants en bars. Winkels, galeries en boetieks.
De Werkspoorhal is het trefpunt op waar u telkens opnieuw ervaart hoe fijn het wonen op Oostenburg is. U kunt hier bijpraten bij een borrel of een diner. De leukste winkels ontdekken. Maar vooral ook gewoon lekker rondslenteren en u laten verrassen.
De geschiedenis van de Werkspoorhal (om precies te zijn een complex van vijf hallen) begint met het stoutmoudige plan van de Amsterdamse ondernemer Paul van Vlissingen om hier een van de eerste moderne industriële bedrijven van Nederland op te richten. Hier werden stoommachines en andere werktuigen vervaardigd en gerepareerd.
Van Vlissingen ging failliet, maar de fabriek maakte een doorstart als Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoormateriaal, later bekend als Werkspoor.
In 1897 ontving Werkspoor een mega-order uit Zuid-Afrika: bouw veertig locomotieven en vierhonderd goederenwagons voor ons. Een order die uitbreiding noodzakelijk maakte, zodat de architect-ingenieur A.L. van Gendt de opdracht kreeg voor het ontwerp van drie fabriekshallen langs de Wittenburgervaart. Later volgden er nog twee. Samen bieden de vijf hallen een blik op de ontwikkelingen in de architectuur: aanvankelijk paste Van Gendt nog historische vormen toe, later koos hij voor zakelijke utiliteit.
In 2001 werd de Werkspoorhal tot Rijksmonument verklaard vanwege de grote waarde op architectonisch gebied. Binnenkort begint de Werkspoorhal aan een nieuwe periode van bloei, als bruisend middelpunt van de woonwijk Oostenburg.