INIT-gebouw - Oostenburg

INIT-gebouw

Het INIT-gebouw is een bedrijfsverzamelgebouw op Oostenburg tussen de Isaac Titsinghkade en de Oosterburgermiddenstraat.

Het INIT-gebouw, ontworpen door architectenbureau Groosman & Partners werd in 2005 in gebruik genomen. De architect vond aansluiting bij het toenmalige rauwe karakter van het Oostenburgereiland via glas en staal en bij de vorm van de Van Gendthallen. INIT heeft een oppervlakte van circa 35.000 m² bedrijfsruimte, evenals 170 overdekte parkeerplaatsen. Het interieur is bijzonder: de hoogte, (rol)trappen en lichtinval maar ook de indeling van de bedrijvenunits, verschaffen een ruimtelijk effect en creëren een laagdrempelige sfeer.

Het INIT-gebouw is eigendom van LRC Group en wordt momenteel door 24 bedrijven gehuisvest. Bekendste gebruiker is De Persgroep Nederland: Het Parool, Trouw en de Volkskrant. Daarnaast zijn er diverse leuke marketingbedrijven, IT bedrijven, architectenbureau’s, webshops, non-profit organisaties, een openbare expressobar en een buurtkamer waar bewoners terecht kunnen met vragen en opmerkingen over de buurt.

Op dit moment bevindt zich op de begane grond de Gemeentereiniging. De situatie hier zal gaan veranderen. De gemeente Amsterdam ambieert de Gemeentereiniging elders te faciliteren. In 2023 zullen uitsluitend kleine veegauto’s op Oostenburg aanwezig zijn, de vuilnisauto’s worden elders gesitueerd. De in-en uitrit aan de Oostenburgermiddenstraat zal komen te vervallen en aan de Willem Theunisse Blokstraat zal een tunnel in de nieuwe bebouwing worden gerealiseerd om zodoende overlast van de compacte veegauto’s voor bewoners te elimineren. Op deze manier zal de Oostenburgermiddenstraat een enorme kwaliteitsimpuls krijgen.

De maquette van Oostenburg staat bij de entree aan de Jacob Bontiusplaats. De maquette is vrij te bezichtigen. Het INIT gebouw is 24/7 bereikbaar en openbaar toegankelijk.

Voor meer informatie over het INIT-gebouw, zie www.init.nl.

 

*De flitsbezorgers in het INIT gebouw ter plaatse van de Isaac Titsinghkade zullen per einde jaar 2023 deze locatie verlaten.

Partners