Rekenvoorbeelden - Oostenburg

Rekenvoorbeelden

Oostenburg

Om u een idee te geven hoe de maandlasten van de Duurzaamheidshypotheek eruit kunnen zien, schetsen wij hieronder een aantal voorbeeldscenario’s.

Sunny en Tamara – Starters

Sunny en Tamara kopen een appartement type B in De Admiraal van € 440.000,- op Oostenburg. Sunny en Tamara zijn echte starters op de woningmarkt, ze wonen nu nog bij hun ouders thuis. Ze hebben allebei hun studie afgerond en ze zijn op zoek naar een eigen plek. Ze krijgen een schenking van hun ouders voor de koop van het appartement. In totaal hebben ze € 40.000,- beschikbaar. De mooie, nieuwe vloer, een upgrade aan de keuken, wat wijzigingen in de badkamer en andere bouwkundige upgrades willen ze graag meenemen in de hypotheek. Hiervoor hebben Sunny en Tamara € 30.000,- nodig. De maandlasten die de hypotheek tijdens de bouw gaat vragen kunnen ze zelf betalen. Ze willen hiervoor geen depot binnen de hypotheek aanleggen.

Kostenopstelling huis (en hypotheek)
Bedrag Doel
€ 440.000,- Koopsom
€ 30.000,- Vloer, keuken, tegelwerk, upgrades
€ 470.000,- Totale investering
€  50.000,-  -/- Schenking
€ 420.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen Sunny en Tamara de rente minimaal 10 jaar vastzetten. Afhankelijk van wat ze willen, volledige verplichte terugbetaling of halve verplichte terugbetaling (een aflossingsvrije hypotheek mag nog steeds, maar op een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heeft u geen recht op renteaftrek) wordt de netto-maandlast € 1.352,- of € 1.035,-.

Patrick en Daisy – Huurders

Ook Patrick en Daisy willen op Oostenburg gaan wonen. Zij hebben een appartement type C in De Admiraal op het oog van € 550.000,-. Patrick en Daisy hebben een andere situatie als Sunny en Tamara. Patrick en Daisy zijn namelijk geen echte starters, maar wel op de koopwoningmarkt. Ze huren al ruim 10 jaar, maar ze zien dat de huren nu steeds verder oplopen. Een mooi koopappartement lijkt ze veel aantrekkelijker. Ze hebben een stevig bedrag gespaard en dat willen ze grotendeels inzetten voor de aankoop van het appartement.

Voor de vloer, een upgrade aan de keuken, ander sanitair, extra tegelwerk en wat bouwkundige upgrades denken zij € 40.000,- nodig te hebben. De maandlasten die de hypotheek tijdens de bouw gaat vragen kunnen ze zelf betalen. Ze willen hiervoor geen depot binnen de hypotheek aanleggen.

Kostenopstelling huis (en hypotheek)
Bedrag Doel
€ 550.000,- Koopsom
€ 40.000,- Vloer, keuken, tegelwerk, upgrades
€ 570.000,- Totale investering
€  60.000,-  -/- Schenking
€ 510.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen ook Patrick en Daisy de rente minimaal 10 jaar vastzetten. Afhankelijk van wat ze willen, volledige verplichte terugbetaling of halve verplichte terugbetaling (een aflossingsvrije hypotheek mag nog steeds, maar op een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heeft u geen recht op renteaftrek) wordt de netto-maandlast € 1.641,- of € 1.256,-.

Peter en Andrea – Doorstromers

Ook Peter en Andrea willen op Oostenburg gaan wonen. Zij hebben een appartement type E in De Admiraal op het oog voor € 550.000,-. Peter en Andrea hebben echter een compleet andere situatie als Patrick en Daisy. Peter en Andrea zijn namelijk geen starters, zij hebben nu al een koopwoning. De makelaar heeft hen verteld dat hun huidige woning minimaal € 400.000,- op gaat brengen. Peter en Andrea hebben een hypotheek van € 280.000,-. Ze hebben deze hypotheek in 2011 afgesloten en het is een hypotheek met een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. In de spaarpolis is nu € 40.000,- opgebouwd. In totaal hebben Peter en Andrea dus € 160.000,- overwaarde.

Peter en Andrea denken voor de houten vloer, de keuken, ander sanitair, extra tegelwerk en wat bouwkundige upgrades € 50.000,- nodig te hebben. In tegenstelling tot Patrick en Daisy willen Peter en Andrea liever niet geconfronteerd worden met extra maandlasten tijdens de bouw. Zij willen hiervoor binnen de nieuwe hypotheek een extra depot aanleggen.

Kostenopstelling huis (en hypotheek)
Bedrag Doel
€ 550.000,- Koopsom
€ 50.000,- Houten vloer, keuken, tegelwerk, upgrades
€ 20.000,- Afdekking maandlasten tijdens de bouw
€ 620.000,- Totale investering
€  160.000,-  -/- Overwaarde
€ 460.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen ook Peter en Andrea de rente minimaal 10 jaar vastzetten. Zij komen tot de ontdekking dat ze een bijzonder sterk fiscaal overgangsrecht hebben. Omdat hun hypotheek al bestond per 31 december 2012 hoeven ze op deze hypotheek niet verplicht af te lossen om hypotheekrenteaftrek te krijgen. Let wel: ze hoeven dat (aflossen) niet, maar ze mogen het (vrijwillig, door extra aflossingen) uiteraard wel. Ze besluiten hun recht volledig uit te oefenen. Van de nieuwe hypotheek wordt € 280.000,- aflossingsvrij, ze bepalen zelf wel wanneer ze wat af willen lossen. Zo zitten ze zelf aan het stuur van hun maandlast. De netto-maandlast van de hypotheek van Peter en Andrea bedraagt € 904,-.