Victor Spijkers - Oostenburg

Victor Spijkers over de kracht van de plek

Oostenburg is straks nergens mee te vergelijken

Victor Spijker is architect bij Workshop architecten. Samen met projectarchitecten Milad en Ivar en zijn collega’s bij Workshop heeft hij vorm gegeven aan 5 gebouwen op Oostenburg. Behalve dat hij beroepsmatig betrokken is bij deze ontwikkeling, is Victor ook buurtbewoner, waardoor hij ons verrast met een paar leuke anekdotes over het gebied.

Zo´n 6 jaar geleden verhuisde hij vanuit de Pijp naar Kattenburg. Op dat moment was Oostenburg nog het domein van journalisten en stadsreiniging en verder een grote zandvlakte met enkele oude industriële gebouwen. Het was wel toen al een fijne plek om te zijn met veel kwaliteit maar aan niets was nog te zien dat hier later een compleet nieuwe wijk zou komen.

“De eilanden zijn uniek in Amsterdam en Oostenburg heeft kwaliteiten die Kattenburg en Wittenburg niet hebben. De opzet is compact en divers en er is optimaal gebruik gemaakt van de relatie tot het water waardoor je nog meer het eiland gevoel krijgt. Als Oostenburg af is, kun je je niet meer voorstellen dat alles in één keer gebouwd is, zo veel afwisseling is er. De gebouwen verschillen in grootte, hoogte en materialen.  Loop straks een rondje en raak niet uitgekeken. Ondertussen geniet je van het zicht op het water en word je verrast door de groene binnentuinen.”

Je voelt je eilandbewoner

Victor blijkt veel kennis van de historie te hebben van het gebied. “Oostenburg, Kattenburg en Wittenburg zijn drie unieke eilanden midden in de stad. Als je hier leeft, voel je je ook echt eilandbewoner. Je kent je buren en goede kans dat je er niet meer weggaat. Kattenburg is helemaal gesloopt en in de jaren 70 opnieuw opgebouwd. Veel sociale huurders van voor de sloop zijn gewoon weer teruggekeerd en wonen er nu nog. Dat typeert de verbondenheid met de plek en maakt het echt Amsterdams.”

“Als ik eerlijk ben, is het ook wel fantastisch dat je op de eilanden niet onder de voet wordt gelopen door toeristen, maar dat je wel in de binnenstad woont”. Net als op Oostenburg straks vormen de groene binnentuinen van Kattenburg een centrale plek waar iedereen elkaar tegenkomt. Vroeger was er trouwens behoorlijk wat strijd tussen de eilanden. Een Kattenburger ging niet om met een Wittenburger. Dat is nu anders, die strijd wordt nu jaarlijks sportief uitgevochten door een spelletje touwtrekken over de verbindingsbrug. Ik ben benieuwd hoe Oostenburg hier straks bij betrokken wordt.”

Een nieuw stuk binnenstad, omringd door water

“Opvallend aan Kattenburg, Wittenburg en het bestaande deel van Oostenburg is het hoge percentage aan sociale huurwoningen. Doordat het nieuwe deel van Oostenburg vooral koopwoningen heeft is het geheel weer wat in balans. Straks is dit een Amsterdamse wijk die nergens mee te vergelijken is. Hier leef je met een eilandgevoel midden in de prachtige binnenstad van Amsterdam. Ik rij nu dagelijks langs de bouwlocatie en elke keer ben ik weer verrast over hoe snel het gaat. Ik kan niet wachten tot Oostenburg gebouwd is en het gebied leeft.”

Ben je benieuwd naar het werk van Workshop architecten? De Prins, De Hout, De Keizer en twee andere blokken dragen hun signatuur.

Partners