Tess Broekmans - Oostenburg

Tess over ‘haar Oostenburg’

We willen het beste voor de stad

In opdracht van Stadgenoot maakte Urhahn | stedenbouw & strategie het stedenbouwkundig plan voor Oostenburg. Urhahn is gespecialiseerd in transformaties van de bestaande stad. Directeur Tess Broekmans noemt de opdracht een ‘cadeautje’.

“Ik woon in de buurt en mijn vader was vanuit zijn werk voor de gemeente betrokken bij de stadsvernieuwing van de andere Oostelijke eilanden. Dat ik samen met mijn team een bijdrage mocht leveren aan dit unieke stuk Amsterdam, is fantastisch.”

Samen voor een betere stad
“Stedenbouw gaat over datgene maken wat langer mee kan en van waarde is voor de stad. Niet alleen de bewoners van het gebied, ook andere stedelingen en passanten moeten ervan kunnen genieten”, zegt Tess stellig. “We maken dit soort plannen daarom ook graag samen met de buurt. Het was mooi om te zien hoe strijdlustige bewoners zich met zo veel liefde met hun stad bemoeien. Hun input heeft eraan bijgedragen dat een groter stuk geschiedenis bewaard is gebleven.”

Gevarieerd en flexibel
In 2011 koos Stadgenoot voor de visie van Urhahn. Dat zat hem vooral in twee zaken. Tess: “In ons plan zit variatie en flexibiliteit. Het INIT-gebouw en de Van Gendthallen zijn extreem grote gebouwen voor een stad. Als contrast wilden we daar panden van een kleinere schaal tegenover te zetten. Daarbij stelden we een pandsgewijze opzet voor met maximale breedtes van 18 tot 24 meter. Zo’n pandenstad draagt bij aan een grote diversiteit én flexibiliteit. Toen was al bekend dat Stadgenoot niet de hele ontwikkeling zelf zou doen. Door de panden op te delen zouden er gemakkelijk meerdere ontwikkelaars en zelfbouwers actief kunnen zijn in het gebied.”

Fijne plekken
Vroeger was er in het gebied een hoofdstraat en kades waaraan gelost en geladen werd of waar panden direct aan het water stonden. Dit stratenpatroon is gehandhaafd. “Aan de kant van de Wittenburgergracht is de kade een ruimte voor de stad waar je straks in de avondzon op het terras kunt genieten. Aan de rustige woonkant bij Rosa en Rita komt een plein voor de buurt. Wat ontbrak waren groene plekken midden in het gebied waar bewoners en voorbijgangers rond kunnen dwalen of in alle rust kunnen zitten. Daarom hebben we in ons ontwerp diverse openbaar toegankelijke binnentuinen opgenomen.”

Het verleden… en de toekomst
“Toen we begonnen met plannen maken was Albert Ravestein onze opdrachtgever vanuit Stadgenoot. Wat een enorme inspirator! Altijd kwam hij weer met ideeën na bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland. We hebben veel aan hem gehad en vinden het dan ook bijzonder spijtig dat hij het eindresultaat niet meer kan zien. Albert overleed in 2015. Ik had graag met hem door de straten gelopen en samen het effect van ons plan ervaren. De contouren beginnen zichtbaar te worden. Af is Oostenburg nog niet, maar in mijn hoofd bestaat het al. We zijn er al zolang mee bezig.”