Peter Kramer - Oostenburg

Peter Kramer over zijn betrokkenheid bij Oostenburg

Alles in het belang van de huisvesting

Peter Kramer was tot aan zijn pensioen directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot. Ruim 21 jaar werkte hij met passie aan een betere volkshuisvesting voor Amsterdammers. Dat Stadgenoot onderdeel is geworden van de ontwikkeling op Oostenburg, ziet hij als een groot geluk. In een open gesprek vertelt hij waarom hij dat zo ziet.

“In 2008 kocht Stadgenoot de grond van een ontwikkelaar. Toen was de bestemming nog ‘bedrijfshuisvesting’. In 2016 werd de bestemming gewijzigd en kon een start worden gemaakt met de daadwerkelijke ontwikkeling van woningbouw. Omdat woningcorporaties zelf geen commerciële ontwikkelingen meer mocht doen, besloten we de gronden kavelsgewijs te verkopen. Dat gebeurde middels tenders. May the best men win! VORM won de eerste en tweede tender. En terecht! Dat vond ik toen en onderstreep ik nu.”

Er kwam geld vrij voor nieuwe sociale huurwoningen
De verdiensten die Stadgenoot uit de grondverkoop op Oostenburg haalde, stroomde direct terug naar de Amsterdammers. “Met het geld konden we nieuwe huurwoningen bouwen op Oostenburg én in de rest van Amsterdam. Dus ja, Oostenburg biedt een exclusief woningaanbod, wat niet voor iedereen is weggelegd. Toch, als je het in een breder perspectief bekijkt, is Oostenburg ook goed geweest voor mensen die een sociale huurwoning of huurwoning in het middensegment zoeken.”

Complimenten aan VORM
“Ik bemoei me niet meer met de ontwikkeling, maar ik volg ‘mijn kindje’ wel aan de zijlijn. En met trots, want het wordt echt prachtig. VORM realiseert hoogwaardige gebouwen. Ze spelen niet op safe, maar tonen lef door sterk in te zetten op kwaliteit. De samenwerking heb ik altijd als heel prettig ervaring. Samen hebben we deze ruwe diamant g
eslepen en gepoetst.”

Met een scherp oog voor kwaliteit
Stadgenoot maakte in beginsel een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit plan, waarin de visie op dit industriële stuk Amsterdam tot uiting kwam. Tot de dag van vandaag wordt elke ontwikkeling daaraan getoetst bij supervisor Kristaan Borret. Hij bewaakt de visie van de Amsterdamse woningcorporatie op dit het gebied. “Kristaan zorgt ervoor dat het niet lijkt alsof Oostenburg in één keer is uitgerold. De buurt moet eruitzien alsof die langzaam zo is ­gegroeid.”

“Ik kan niet wachten om straks een rondje te maken en met eigen ogen te zien hoe het hoge ambitieniveau en bijzondere samenwerking hebben geleid tot een compleet nieuwe Amsterdamse buurt.”