Erik van der Neut - Oostenburg

Erik van der Neut

Van begin tot eind

Erik over de samenwerking op ‘zijn’ Oostenburg

Als we Erik van der Neut van Markus B.V. één vraag stellen, is hij niet meer te stoppen. Met een ongekend enthousiasme voor zijn werk én voor Oostenburg spreekt hij uit naam van het projectteam dat bestaat uit Dennis Smal, Frank Bijvoet en Maarten Snijder en alle vakmensen op de bouw.

“Markus is gespecialiseerd in grondwerk. Wij slopen, saneren, doen straatwerk, rioolwerk en groenvoorziening. Hierdoor zijn wij als één van de eerste partijen actief op het eiland en blijven we als laatste. En dat doen we met veel plezier. Via onze opdrachtgever Van Wijnen zijn we in contact gekomen met VORM/Steenwell. We zijn blij met de goede samenwerking en het wederzijdse vertrouwen dat is opgebouwd.”

Samen!
“Door successen met elkaar te delen, is het mogelijk te optimaliseren. Overlast en hinder valt nooit uit te sluiten, maar het is wel fijn om te zien dat je die door samenwerking beperkt kunt houden. We kunnen wel spreken over een unieke samenwerking die resulteert in een prachtige stoere stadswijk midden in het centrum van Amsterdam.”

Historie blootgelegd
In 2015 startte Markus al voor het Rijksvastgoedbedrijf met bodemwerkzaamheden. Erik: “We groeven proefsleuven en deden grondboringen, zodat archeologisch onderzoek kon worden gedaan. Wat prachtig om te zien dat zo de VOC-historie werd blootgelegd. Er kwamen scheepshellingen, een molensteen, gewelven, constructies en de muren en fundatie van het zeemagazijn tevoorschijn. Indrukwekkend voor die tijd was het 177 meter lange en 4 verdiepingen tellende VOC-magazijn. Na het faillissement van de VOC werd het zeemagazijn gebruikt als opslag voor granen en zaden. De constructie was hier niet op  gebouwd, waardoor het pakhuis tot wel 4 meter diep de grond in is gezakt.”

Stadswerf Oostenburg
De bodemwerkzaamheden van Markus leverden veel informatie op die waardevol is voor de realisatie van Oostenburg. Daarom werden ze in 2018 door Van Wijnen gevraagd om aan te sluiten in het bouwteam voor de realisatie van Stadswerf Oostenburg. “Hier werden we ingezet voor een

zeer omvangrijke bodemsanering. Opnieuw kwamen we tot de ontdekking dat er zware industrie en handel op het eiland plaats heeft gevonden.”

Hands-on
“Door veel oude gewelven en fundaties in de ondergrond was het plaatsen van de damwand een grote uitdaging. Tijdens het plaatsen van deze damwand kwam er onverwachts veel geluid vrij. Om de overlast voor de buurt zo veel mogelijk te beperken, hebben we direct een tijdelijke geluidswal gebouwd. Deze geluidswal hebben we gerealiseerd met onze eigen zeecontainers en pontons. Deze hands-on-mentaliteit typeert Markus en maakt ons werk zo leuk.”

Erik sluit af. “We zijn supertrots dat we mochten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk in een uniek stukje van het centrum van Amsterdam, op een locatie met zoveel historie.”

Partners