Wesly Verhaert - Oostenburg

Wesly Verhaert

Wesly over ‘zijn Oostenburg’

35 verschillende gebouwen in 1x realiseren

In totaal komen er zo´n 2000 nieuwe woningen op Oostenburg. Een enorme opgave! Van Wijnen realiseert Stadswerf, een plan met zo’n 500 woningen dat ontwikkeld wordt door VORM en Steenwell. Wesly Verhaert, vestigingsdirecteur Van Wijnen Heerhugowaard, is onverdeeld enthousiast. Niet alleen over de bijdrage die het bedrijf mag leveren, maar ook over de uniekheid van Oostenburg.

“Ik werkruim vijftien jaar in de bouw- en vastgoedsector, maar zo’n grote ontwikkeling op een binnenstedelijke locatie die in één keer gerealiseerd wordt, heb ik nog nooit gezien. En dan is er ook nog zo veel variatie binnen de gebouwen om ervoor te zorgen dat het straks lijkt of Oostenburg met de jaren gegroeid is.”

Niets is hetzelfde
Van Wijnen bouwt 500 woningen die in grote lijnen verdeeld zijn over 10 woonblokken, ware het niet dat deze 10 woonblokken te verdelen zijn in 3 of 4 sub-blokken met allemaal een andere architectuur. “Je snapt dat het gelijktijdig realiseren van 35 verschillende woongebouwen een enorme uitdaging is. Maar dit vinden we juist uitdagend en leuk. We hebben voor alle bouwwerken een werkplan in BIM gezet. Dit systeem, waaraan een 3D-model is gekoppeld, maakt dagelijks door middel van plaatjes zichtbaar wat het voorbereidend team en uitvoerend team te doen staat.”

Samen maak je het maakbaar en betaalbaar
Van Wijnen heeft niet alleen een uitvoerende rol op Oostenburg, vertelt Wesly. “Op het moment dat de architecten een eerste ontwerp hadden, haakten we aan en hebben we de plannen verder in het bouwteam uitgewerkt. Samen met de ontwikkelaar, architect, constructeur en alle andere belanghebbenden zorgden we ervoor dat er een goedgekeurd ontwerp kwam waar we achter stonden, dat maakbaar was en waarvoor vergunning werd verleend.”

Te laat of te vroeg is geen optie
“De grootste uitdaging in deze opgave zit hem niet alleen in de techniek van het realiseren van 35 verschillende gebouwen, ook de logistiek vraagt veel aandacht. Doordat onze bouwlocatie slechts bereikbaar is via een rondweg waar elkaar passeren niet mogelijk is, is de logistieke planning cruciaal. Zo werken we bijvoorbeeld met ‘just in time’. Dat betekent dat er op het half uur nauwkeurig wordt geleverd. En dit is slechts een voorbeeld. Alles hangt met elkaar samen en moet soms ook weer los van elkaar gerealiseerd worden. We hebben voor het logistieke gedeelte iemand fulltime op het project zitten.”

De toekomst
“We hopen in de tweede helft van 2022 klaar te zijn met bouwen. Ik kan niet wachten om hier straks rond te lopen en met gepaste trots te zien wat wij met ons team voor elkaar hebben gekregen. Dit wordt echt een unieke plek om te wonen. In de stad en toch rustig en dat in een appartement dat voorzien is van alle gemakken en op duurzaamheidsgebied klaar is voor de toekomst.”

Partners