De Prins: een krachtig gebaar op een prominente plek - Oostenburg

De Prins: een krachtig gebaar op een prominente plek

Datum: 30 juni 2021

‘Het vaststellen van de kleur en de materialisering van De Prins is een lang traject geweest’, vertelt architect Milad Pallesh van Studio Pallesh. Gelaagdheid, ambacht en materialiteit zijn thema’s die centraal staan in zijn werk. Dit is terug te zien in het exterieur van De Prins.

‘We willen met De Prins een krachtig gebaar maken op een prominente plek. Het is één van de weinige open kruispunten van Oostenburg straks. En daarom willen we daar een statement maken met een krachtige kleur. Omdat De Prins zich op een heel zwaar industrieel en historisch stukje Amsterdam bevindt, hebben we die roestbruin-rode kleur als inspiratiebron genomen.’

Stapeling

Je ziet heel duidelijk een tweedeling in het gebouw. De eerste zes lagen zijn ‘de sokkel’. Daarop staat een toren van negen lagen. ‘Die twee hebben we op een hele subtiele manier hebben we een onderscheid gegeven, waardoor de toren letterlijk ‘rust’ op de sokkel’, vertelt Milad.

Voor De Prins is gekozen voor rood beton. Dit rode beton krijgt zijn kleur niet alleen door het pigment, maar wordt vooral behaald door het rode Engelse grind (of ‘split’) wat in het beton verwerkt zit. Natuursteen verkleurt niet, wat de rode kleur van het beton kleurvast maakt.

Voor zowel de onderste lagen als bovenste woonlagen is er gewerkt met eenzelfde type beton. Het onderscheid ligt hem in de bewerking ervan. Het beton van de onderste lagen is gepolijst waardoor je een marmereffect krijgt. Het beton van de bovenste negen lagen is heel licht gestraald waardoor het een hele lichte, chique afwerking krijgt. ‘Het is hetzelfde beton, maar twee verschillende afwerkingen, waardoor er wel een nuanceverschil is en je die stapeling heel goed kan lezen’.

bouwmateriaal de Prins

Heftige overgang
De buitenkant van De Prins is rood, prominent, stoer en heftig op die plek. Maar wanneer je naar binnen gaat is alles heel licht en heel genaturaliseerd. Daar is gewerkt met onbehandeld beton en grijs tot roomwit plaatmateriaal. Die heftige overgang is bewust gecreëerd. ‘Je komt van een oude, industriële, heftige omgeving naar binnen, en belandt daar in een lichte, nieuwe en frisse woonomgeving’.

De architectuur is rationeel en leesbaar, maar genuanceerd in de detaillering. Hoe dichter bij je het gebouw komt, hoe meer je ontdekt.

Beschikbare woningen
De verkoop en realisatie van de woningen op Oostenburg verloopt voorspoedig. In De Prins zijn nog een aantal woningen te koop. Zie www.wonenindeprins.nl voor meer informatie inzake het koopaanbod in De Prins.

Partners